Butt Naked smoked meats competition (non KCBS)

Butt Naked smoked meats invitational 2023

De volgende teams worden uitgenodigd voor deelname aan de 1e Butt Naked smoked meats competitie (non KCBS)

 1. Lowland Smokers
 2. Bigg Dogg Canada
 3. Fat Wally’s Firehouse BBQ Canada
 4. Bug House smokers (NL
 5. Pure BBQ
 6. Rokende Regah’s (NL
 7. TriQ (NL)
 8. RFS BBQ (NL)
 9. Rokende Regah’s (NL)
 10. Meat the neighbours (NL)

wat is dan Butt Naked?

Sinds er wedstijden zijn ontstaan in de Amerikaanse stijl van barbecueën is men opzoek gegaan naar producten om beter vuurmanagement, betere meeting van  de garing van het vlees , het controleren van de omstandigheden door elektronisch aansturen van allerlei toys voor boys stuff. zo vanaf je smartphone, super handig en makkelijk scheelt slaapuren of drinkuren op een BBQ competitie.

Maar wat nou terug naar de basis het fingerspitzen gevoel, gebruik van je andere zintuigen. Je skills voor de dynamiek van je vuur controle zonder alle poespas. Maar ook de voorbereiding naar de wedstrijd toe.  Tegenwoordig  wordt alles al voorbereid getrimd liefst gaat het al boxsize op de BBQ of  alleen de money muscle of  procureur in de huidige BBQ competities.

In de huidige BBQ wedstrijd scene is het injecteren van het vlees meer regel dan uitzondering. Het gebruik van fosfaten en smaakversterkers staat zo ver van de originele barbecue waarmee het begon in Amerika en nog steeds. Iconen van het Amerikaanse barbecue zoals Fraklin’s, Snow’s ect gebruiken geen injecties. Alleen meat,smoke,fire en kruiden. Daarnaast is onze ervaring ( met ons de BBQ familie Havinga en schoonzus) dat in BBQ circuit veel BBQ oversauced worden waardoor de natuurlijk smaak van het vlees ver op de achtergrond wordt gedrongen.  Sauce on the side is de regel.

In 2012 was er in de UK een competitie BBQ class door Harry Soo van Slap Your Daddy. Dat was een eyeopener voor het BBQ competitie circuit in Europa waar teams als Missy Piggy & Bunch of Swines en ons team BBQguru.nl het begin van hun successen door hebben gekregen. Op 1 Weber Smokey Mountain bullet smoker alle categorieën en een Thermapen tot je beschikking niet alleen om de temperatuur te meten maar vooral gevoel ontwikkelen om de tenderness, de garing te bepalen en voor de voedselveiligheid.  De basis.

Daarom Butt Naked zonder de poespas gewoon je skills, je zintuigen, het vlees ,de kruiden,vuur en  rookhout.

Deze competitie is alleen op uitnodiging toegankelijk.

Uitgangspunten:

 • Meat only in de box,
 • Gebruik van een Stickburner (offsetsmoker) UDS of Bulletsmoker zonder elektronica aansturingen
 • Categorieën bostonbutt bone in, wholepacker brisket , porkbelly ribs, beefribs, whole chicken.
 • Alleen fire, smoke en kruiden.
 • Beoordeling op smaak en tenderness door ervaren juryleden.